B.L.O.G.clicks!

Monday, March 1, 2010

: : Ubat Demam : :


"...bila mula sekolah...demam pon datang lah ye sayang..."

..sapa ingat??? hah..iklan megi yang boleh dikatakan femes satu ketika dulu..demam sekepoi la tu! aku bukan demam sekepoi tapi demam btoi2 la..bukan demam rindu mahupun yang sewaktu dengannya..

..soklan femes orang akan tanya dulu kalo kita demam.. "..dah makan ubat..?" huhu..btol x? tengs kepada yg bertanya+amik berat:)

..penyakit aku kalo demam2 ni aku x suka p klinik..badan aku ni set2 low maintenance ckit..mungkin dah dilatih dari kecik kot..sama la macam last year..time aku kena diarrhea terok..pi klinik 2x..amik ubat..sampai 2 injections pon..x de perubahan..at last..petua tradisional jugak yang menjadi dengan badan ni..pucuk jambu batu..teh pekat tanpa gula..hahaha:D memang kesan yang amat menakjubkan!

..kata demam..boleh pulak duk update blog kan??? huhuhu;P azam baru kot..bukanlah..dah seharian aku menidurkan diri..ni bau pas makan ubat pon dah x leh tido dah ha..well..aku rasa aku nak berkongsi petua-petua merawat demam la dengan korang sume..sharing kan caring;P

1. air + kismis + halia + [didih] = minum


2. air + daun selasih + madu + [didih] = minum


3. teh + halia = minum


4. susu suam + kunyit = minum


5. peria


6. jus limau + halia + madu = minum

7. teh + halba = minum


8. jus aprikot/anggur + madu/gula = minum

9. oren

10. jus asam jawa

11. teh + serbuk kayu manis + buah pelaga + halia = minum

12. selimut + tido = peluh

..hah..tu la serba sedikit petua-petua dia..harap2 berguna untuk sume..ada lagik tu..tapi dah x larat ha..maklom la..demam..hihiks:P sapa2 yang nak kongsi petua dipersilakan..yang sakit
boleh la cuba ek..kalo x sanggup tu..pegi la jumpa doktor..huhu..doakan i cepat sembuh tau;)

6 comments:

Aus MeLankoLik said...

ha yone , mnum asam jawa tu
sejukkan badan..
jgn degil !

bettYone said...

baiklah aus..akan ku!!! huhuhu..

isabelle said...

aku ada cadangan!!!
dapatkan boipren yg caring untuk menyuapkan makanan masa demam.
hehehe. dan dan jadi kuat cedang!!!

bettYone said...

ngeh3x~ aku rasa cadangan hg sangat bernas! hihiks..kuat 'cedang'..hahaha:D

ween said...

dear, get well soon. sorry ween busy sikit skrg memang xada masa nak main belog :( huu

jgn lupa mam obat ok!

bettYone said...

tengs ween:) bz2 jgn lopa jaga kesihatan yek..jgn demam macam yone pulaks..

Related Posts with Thumbnails

B.L.O.G.nuff2

B.L.O.G.z

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!